Hva er gestaltterapi?

Gestaltterapi er en terapiretning utviklet av Fritz og Laura Perls med flere i USA på 1940- og 50-tallet, og er en retning innen klinisk psykoterapi. Gestaltterapi er i dag en av de mest utbredte psykoterapeutiske retningene i Europa. Dermed har det å gå til en gestaltterapeut mange fellestrekk med å gå til en psykolog for samtaleterapi, men det er også noen forskjeller.

Gestaltpsykologien var opprinnelig en retning innen psykologien som interesserte seg spesielt for persepsjon. Persepsjonsforskningen viste at vi mennesker organiserer virkelighetene våre i meningsfulle helheter eller gestalter, basert på den informasjonen vi kjenner og har bevissthet rundt. Hvis det er sider ved en situasjon, opplevelse eller relasjon vi ikke har bevissthet rundt, vil det derfor også påvirke hvordan vi oppfatter helheten. I gestaltterapi snakker vi om åpne gestalter, det vil si noe som er uklart eller ubearbeidet. Når vi i terapirommet ser nærmere på en situasjon, opplevelse eller relasjon, og du får ny bevissthet rundt dette, vil det også påvirke hvordan du ser på verden rundt deg og deg selv. I gestaltterapi kan vi utforske det som er uklart eller ubearbeidet, slik at de åpne gestaltene kan lukkes, og du kan få tilgang til nye måter å se deg selv og andre på.

Hvordan jobber en gestaltterapeut?

Som gestaltterapeut er jeg oppmerksom på hvordan situasjonen utspiller seg sammen med deg her og nå, og terapien støtter derfor deg som klient på veien mot økt oppmerksomhet om deg selv i relasjon til andre. Jeg bruker det som skjer mellom oss i terapirommet her og nå. Vi jobber med “ferskvare”, og på denne måten får jeg som terapeut tilgang til det som skjer på en annen måte enn hvis vi kun snakker om noe som har skjedd på et tidligere tidspunkt.

Her og nå

Du må gjerne snakke om noe som har skjedd tidligere eller noe du tenker på, samtidig er jeg opptatt av hvordan du har det her og nå, og hva som skjer med deg nå når du forteller det du forteller.

Med kontakt som prosess

Kontakten som oppstår mellom oss i terapirommet gjennom samtalen, og hvordan vi gjensidig påvirker hverandre, gir meg verdifull informasjon om hvordan du relaterer deg til andre, og dette blir ofte innfallsvinkelen til det vi jobber med.

Med en utforskende innstilling

Som gestaltterapeut utforsker jeg fenomener jeg blir nysgjerrig på eller tenker at kan være relevante for det vi jobber med. Jeg kan også foreslå ulike eksperimenter, som for eksempel stolarbeid, en form for rollespill der du ser på en situasjon eller relasjon, både fra din egen og andres synsvinkel. Du står selvsagt fritt til å velge om du vil være med på eksperimenter eller ikke. Vi jobber i ditt tempo, og innenfor dine grenser.